Ilgo gyvenimo receptai

Suplanavau gyventi bent jau iki 120 metų.

Kraujo tyrimai parodė, kad gali trukmė sumažėti perpus, nes dera susimažinti cholesterolį ir cukrų kraujyje. Tuo ir užsiėmiau.

* * *

Dar esu vieną klipą įkėlęs FB, kur propaguojamas veganizmas. Veganu tikrai neketinu tapti (netgi vegetaru, bent jau artimiausiu metu – man labai patinka visokių mažos agrarinės šalies prietrankų laiminamas keturkojis steiko pavidale). Nors Romos Katalikų Bažnyčios siūlomus pasninkų, abstinencijų (ša, husarai ir alkoholikai: katalikai turi omeny mėsą, nes vynas naudojamas Eucharistijoje) ir Gavėnios metodika, jei taip panagrinėjus, irgi yra sveiko proto ir logikos išdava.

Na, tarkime, pasninkas – tai ne badmiriavimas ant duonos ir vandens (jei pridėtum druskos, tai, suprask, labai svečią myli, aha). Tiesiog saikingas maitinimasis: valgai kartą sočiai dienoje, o kiti du maitinimai savo suma neturi viršyti šio, ir tiek. Apie Kūčių vakarienę ėdrūnų lietuvių tarpe, kuri iš pasninko užkandos prieš bernelių (ar piemenėlių?) mišias tapo apsirijimu su 12 patiekalų (aš, nesikeikiant, pusantro kilo per tokį pasninką priaugau vien “beragaudamas“!), svarbu, kad, suprask, mėsos nebūtų (beje, mažai kuris apsišaukęs lietuvis katalikas žino, kad per Kūčias gali būti mėsa, jei Kūčios iškrenta sekmadienį – no kiddin’, dantį duodu!), tai minėti nereikia, nes ir nelabai doras katalikas ir visai ne katalikas, o pas gimines ar artimuosius šitą “pasninką“ beigi vyksmą dar visai neseniai išgyvenot.

Vis tik dietologas manyje truktelėjo pečiais dėl to formalaus pasninko – anoks čia vargas, jei ir taip iš esmės šito principo prisilaikau. Bent jau liaudiškas patarimas yra: pusryčius suvalgyk pats, pietus dalinkis su draugu, o vakarienę atiduok priešui – sumeskite sumą, ir pamatysite, kad kiek daugiau (su mintimi, kad pietūs yra perpus didesni už pusryčius) nei pusantro valgymo tesigauna (kas nereiškia, kad pasninkaudami galite tuomet prisiryti daugiau, nei įprastai pagal šitą RKB rekomendaciją!).

* * *

Tačiau judėjimas (sportas – sveikata!) ir saikas mityboje (mandras žodis yra dietologija) nėra vieninteliai ilgo gyvenimo patarimai. Štai dar 7 jums konkretizuoti angliškai nuorodoje, o aš papunkčiui pereisiu su savo komentarais (tad, jei pindosiškai nebumbum, tai santrauka iš esmės žemiau):

1. Nuogumas – kuo ilgiau ir kuo dažniau.

Iš esmės tai ne vien apie grūdinimąsi ar odos apžiūrą, o ir bendrą gerą savijautą. Iš tiesų, būtent nudistai (ar natūristai – neskiriu: kurie nuogaliai, o kurie tik šiaip plikšiai?) jaučiasi labiau pasitikintys dėl savo išvaizdos ir, manau, taip pat rūpinasi labiau savo kūnu (ir tuo pačiu sveikata). Net jei jis nėra tobulas, tai tuščiai savęs negraužia – arba tobulina (kaip gėjai…), arba spauna į tai ir laimingai gyvena (kaip lesbietės…).

Norite pikantiškų detalių? Pernai maudymosi sezoną atidariau ir uždariau Baltijos jūroje – tik prie Rygos (ten, pakeliui nuo Talino Via Baltica eina kone pajūriu) ir prie Klaipėdos atitinkamai. Abiem atvejais noras išsimaudyti kilo spontaniškai, nes arba atrodė, kad dar ne laikas, o po to – kad jau ne laikas. Tad nekompleksavau, radau nuošalesnę tam tinkamą vietą. Buvo smagu. Ketinu šiemet pakartoti, kad gautųsi tradicija. Ir jei dėl to dar keletą metelių prisidėsiu, tai – juolab!

Jei rimtai, tai karate anksčiau net nebuvo praktikuojama apsirengus, o ir aš rašiau serijoje apie Isshin-ryu, kaip Shimabukuro Tatsuo mėgdavęs pats vaikštinėti pusnuogis (to nevengė netgi JAV). Be abejo, sanchin-gata ir dabar atliekama apsinuoginus iki pusės (bent jau), nors mano sensei Bobas sako, kad žemiau irgi nederėtų per daug pridengti, kad matytum struktūrą, ir kaip dubuo dirba. Bet ir MMA garduose, pasakyčiau, nelabai apsirengę testosterono apspangėliai grumiasi, tad – kaip ir nieko naujo. Sveika.

Ko gero, nesveikas yra tik moralizavimasis ar gašlumas dėl nuogumo (jei pastebėjot, mėgstu kartais įmesti ne visai apsirengusių gražuolių iliustracijoms – because sex sells, o ir davatkėles patrolinti smagu).

old_style_karate large

Senobinė karate – minimumas drapanėlių (iš historyoffighting.com)

2. Taisyklinga laikysena – sustiprinti ir palaikyti.

Na, čia iš viso karate be teisingos laikysenos ir visos iš to išplaukiančios struktūros neįsivaizduojama. Nuorodoje išvardinama visa eilė ligų, kurios išplaukia iš netaisyklingos. O taisyklinga ir ori, pasakyčiau, kūno padėtis ir laikysena taip pat spinduliuoja pasitikėjimą savimi, gerą nuotaiką ir geranoriškumą.

Sunku pasakyti, ar laikysena atspindi jūsų nuotaiką, ar nuotaika atsispindi laikysenoje. Bet kuriuo atveju – išsitieskite ir atsipalaiduokite!

3. Medicininių patikrų rezultatai – sekimas, analizė, monitoringas.

Jau minėjau, tikrai pasinaudokite proga, kad mūsų medicinos sistema suteikia progą atlikti begalę planinių patikrinimų nemokamai – ar pagal kokią nors nacionalinę prevencijos programą gausite kvietimą, ar pasinaudosite proga ateiti pasitikrinti patys. Žinau, kad vairuotojo pažymėjimus keičiant bent kas dešimtmetį priverčia ateiti, bet nepagailėkite tų kelių dešimtinių, jei pasitikrinti kraują nuspręsite kiek dažniau, nei per šį laiką.

Verta, iš tiesų. Jau įsitikinau – kraujo tyrimas parodo tai, ko vizualiai nesimato, nors ir jausitės sveiki beigi žvalūs kaip aš. Ir žinau, kad gali seno kirpimo daktarai vyti jus šalin, kad neieškotumėt ligų, bet keiskite požiūrį. Mano tėvas jau dukart išvengė ankstesnio pasimirimo (duok, Dieve, jam sveikatos!) nuo infarkto ir prostatos vėžio, kai jo jaunesnis (!) brolis jau seniai Anapilyje. Viską diagnozavo ankstyvose stadijose.

Kad per kraujagyslių operacijas buvo hepatitu C užkrėstas, ko net nenumanė, tai čia kita kalba, reikalo esmės nekeičia.

4. Taurė vyno pietums.

Mažina cholesterolį, ir skaniau, nei kokie žuvų taukai su Omega-3! Tik saiko irgi reikia, nes kepenys gali nesuprasti, kodėl per šitą cholesterolio prevencinę programą jos turi kentėti?

Beje, dabar nerasiu po ranka, bet kiti tyrimai teigia, kad nors saikingi vyno mėgėjai ir gyvena ilgiau už “sausuolius“, tačiau nėra jokių įrodymų, kad gyvena ilgiau už alaus arba spiritų (degtinė, viskis) siurbčiotojus. Gal todėl ir sakoma, kad alų gerti sveika? Dar ir todėl, kad aluje yra ne tik vitamino B, bet tai ir estrogenų (aha, moteriškų hormonų) šaltinis, kuris, pasirodo, ilgina gyvenimą, nes šis hormonas saugo sveikatą, skirtingai nuo testosterono (manėte, kodėl moterys ilgiau gyvena, ir kodėl vikingų mitologijoje alų verda būtent tik Toro dukterys?).

Apie 50 gramų degtinės – čia dar Michailas Bulgakovas rašė “Šuns širdyje“. Iš esmės, patarimas bendras – alkoholio dozė per parą neturėtų viršyti vieno drinko, kurį ir sudaro 15 ml gryno spirito (maždaug 96 proc., bet skaičiuoti paprasčiau kaip 100, o humanitarams patariu: 1500 : x% ant etiketės  = leidžiami “gramai“ jūsų gėrimo). Ant visų alkoholių rašomi procentai, tad galite pasiskaičiuoti, kokia saiko riba, tad pvz., 40% degtinės vienas drinkas ir yra 37,5ml (beveik 40ml), gal todėl Vakaruose ir šotai yra ne 50 gramų, o tik 40 ml, ir pati degtinė yra ne rusiškos vodkės, o vokiško šnapso standarto: 38%? Vyno 12% saikas yra 125 ml, t.y. nepilna taurė, o alaus 5% saikas yra 0,3L buteliukas, ir t.t.

Šiaip derėtų praktikuoti ne negėrimo kultūrą, bet gero gėrimo, o ne gero prisigėrimo kultūrą.

Ilgaamžių vietos Žemėje yra kelios – apie mums artimesnius gruzinus nekalbėsiu (jų 40 proc. yra abstinentai, kai armėnų 80 proc. yra “alkoholikai“ – tiesiog pirmieji prie savo šašlykų turi dar Borjomi ir peletrūno, džk tarkhun, limonadus, nebūtinai tik vyną ir čiačią, o armėnai turi konjaką ir konjaką). O va Ikarijos saloje Graikijoje jų apstu, ir… karate gimtinėje Okinavoje! Be visų kitų gyvenimo būdo privalumų, tiek vieni, tiek kiti mėgsta įkalti, bet saikingai ir bendraudami atsipalaidavę kompanijose.

5. Negyvenkite vieniši.

Santuokoje žmonės tikrai ilgiau gyvena, net jei ta santuoka ne visuomet be lėkščių daužymo apsieina. Tačiau jei ir be sakramento gyvensite kaip studentai, ar šiaip su mielu žmogumi (arba katuku) – gyvenimas atrodys tikrai smagesnis, sutinku.

smiling-cat-2

Nu kaip internetuose be katukų, ir dar jei tie šypsosi!? (iš oddlife.info)

6. Šypsokitės.

Juokas iš viso ilgina gyvenimą (ir trumpina jį priešams)! Ir iš viso, net ir nežinant, kiek gyvensi, vis tik gyventi linksmiau yra linksmiau, ar ne?

7. Nepraleiskite pusryčių.

Na, jau rašiau aukščiau: pusryčius suvalgyk pats. Iš tiesų, nederėtų šlamšti paskubomis, bet jei galite ne maisto, o laiko pusryčiams skirti ne mažiau, nei skirtumėt pietums arba vakarienei, tai nusiteikimas, ne tik pasistiprinimas, visai dienai garantuotas.

* * *

pat

Patrick McCarthy (Koryu Uchinadi steigėjas) savo FB dalinosi

Ir dar vieną dalyką nuo savęs pridėsiu, nors tai ir ne mano mintis – optimizmas yra gerai vardan laimingo ir ilgo gyvenimo, bet dar ir kuo dažniau dėkokite!

Ačiū, kad skaitote.

26 Comments

  1. Sveiki,

    ačiū, kad rašote 🙂

    Du komentarai. Pirmiausia, kiek susipainiojau skaičiuodamas, kaip čia su ta mityba per dieną. Jeigu laikysime, kad pusryčiai yra valgymo vienetas, o pietūs – 0.75 (mat per pus didesnius juos dalinsimės pusiau), tai išeis 1,75 „pusryčių“ per dieną (vakarienę atidavus priešui). Bet tada daugiau, nei pusantro?

    Kitas dalykas. Matau, kad vis įrašuose iš pažiūros pusiau juokais paminite katalikus. Aš vis galvojau, kad šiaip pasišaipote, tačiau dabar pasidarė smalsu, o gal tikrai save kataliku laikote? Galite neatsakyti, jei per daug asmeniškas klausimas 🙂

    linkėjimai,
    A.

    1. Gerb. Andriau, Karatė yra toks mokslas (ir menas), kuris nepriklauso nuo pasaulėžiūros ar religinių pažiūrų. Tad galiu Jus nuraminti, net jei (kaip Jums atrodo) ponas Sei-I yra RKB narys, tai niekaip nesusiję su jo rašomų tekstų apie Karatė kokybe.
      O dėl pusryčių ir pietų, tai Jūs truputį neteisingai skaičiuojate. Pusryčiai – tai toks dalykas, kuris turėtų sudaryti 96 proc. dabartinių Jūsų pietų, o pietūs turėtų sudaryti 50 procentų Jūsų dabartinių pietų. Na, dėl vakarienės, tai Jums jau aišku, jog ji turi sudaryti 0 procentų Jūsų dabartinių pietų.

    2. Buvimas katalikus iš manęs neatima saviironijos ir dėl šito buvimo kataliku. Nors gal aš tuomet esu “neteisingas katalikas“. 😀

      1. Neatima, išties. Man tik gal pasirodė truputį netikėta – gal ir jūs sutiksite, kad „saviironija“ nėra tas bruožas, kuris pirmiausia šauna į galvą pagalvojus apie šią religinę grupę 🙂

        Tuo pačiu norėčiau atsakyti ir Augustui, kad tikrai to niekaip nesiejau su tekstų turinio kokybe (klausimą dėl veiklų ir pasaulėžiūrų santykių palikime nuošalyje), nors manau, kad tekstų formą saviironija ženkliai gerina 🙂

        A.

        1. Kažkaip manau, kad arba aš esu “neteisingas“ katalikas, arba mūsų katalikybė, jei jau toks įspūdis, yra tikrai kreivoka. Bet esu sutikęs tikrai smagių katalikų (ne kunigų), kurie visa galva aukščiau čia už mane, ir kurie labiau nurauna stogą, jei pabendrautum. 🙂

          1. Autoironija yra pakankamai radikali katalikybės forma. Tad jei tokių autoironiškų katalikų mažai tėra, tai reiškia, kad dauguma katalikų, deja, nėra tokie radikalūs, kokie turėtų būti. Bet tame nieko nuostabaus, jei žinome, kad dauguma tėra vadinamieji “tradiciniai“ arba formalūs katalikai, veikiantys daugiau iš įpročio, o ne dėl sąmoningumo. Ir tas pats yra su visų krikščioniškų konfesijų išpažinėjais – tik mažesnioji dalis yra sąmoningesni, o tai reiškia, kad ir saviironiškesni nei kiti. 🙂

            1. Na, jei kitame antradienio įraše apie karate aš pradedu nuo autoironijos, tai paskui ateis mušti mane už ironiją vinčunistai, šaoliniai, skaistūs vienuoliai, uečiriūškos ir dar netgi kolegos godziuristai. 😀

              1. Cit.:“Na, jei kitame antradienio įraše apie karate aš pradedu nuo autoironijos, tai paskui ateis mušti mane už ironiją vinčunistai, šaoliniai, skaistūs vienuoliai, uečiriūškos ir dar netgi kolegos godziuristai. 😀 “

                A jau žadėjo prilupti už tuos (auto)ironiškus įrašus? Reiškia, reikia elgtis krikščioniškai-katalikiškai ir trumpam pristabdyti (auto)ironiją, kad nestumtum silpnesnio už save artimo (tolimo, beje, irgi) į smurto nuodėmę. 😀
                O tuo pačiu ir save nuo nereikalingų kūno sužalojimų pasaugoti verta. 😉

    1. Jei gyvenimas kaip dojo, tada taip.

      Nors, rupūže, kai taip šalta, tai koks ten dar punktas “vaikščiokite nuogi!“??? 😀

  2. del punkto Taurė vyno pietums: as is ryto isidedu sauksteli maltu linu semenu i grikiu kose arba ant sumustinio (priklausomai ka valgau). pasak sio puslapio http://www.ieskantysmenulio.lt/kunas/dvikova-uzjuriu-cija-chia-seklos-pries-lietuviskus-linu-semenis/
    , tai irgi neblogas saltinis Omega-3.
    Linu semenys galima isigyti turguje ar vaistineje.
    del punkto ‘Medicininių patikrų rezultatai’. as asmeniskai irgi stengiuosi bent karta savarankiskai pasitikrinti sveikata nors amzius dar nera kritinis 🙂 (kai jau patikra butu butina kiekvienais metais). viskas kaip ir gerai, bet jei ka suranda, tai tada atsiranda nemazai nerimo ir nervu praradimo 🙂

    1. Mano pusseserė šituos labai mėgsta, bet mano žarnynas paskui paleistuviauti likęs, tai gal bala jų nematė. 😀 Kai kas cinamoną visur deda, nes tas, suprask, riebalus irgi naikina. Go figure, tskant.

      Kas dėl tyrimų, tai diabeto dar negali diagnozuoti, siuntimo pas endokrinologą nedavė (knygutę apie glikeminius indeksus ir mitybą už tai išsikaulinau, kad jau vis tiek atėjau – negi dykai išeisiu?), bet gliukozės tolerancijos testas parodė, kad kažkaip to cukraus daugokokai. Pasakė, kad “mano joga“ (sic!) nepadės, reiktų aerobikos (kata!) arba kardio daugiau, ne atletinių pratimų, kuriuos dabar darau. Bet tai, sakau, kai taip šalta, tai koks dar kardio? Va, atšils – tada pabėgiosiu, ir viskas susitvarkys. Tiesiog drastiškai susibalansavau kūno masę (KMI gi puikus) ir susijusius parametrus, tad galėjo šalutinis efektas išlįsti, nes cukraus nesu mėgėjas, bet, ko gero, angliavandenių per daug vartoju. Nekritiškas tas skaičius, bet man, durnam, tik duok ką patobulinti… 😀

      1. kaip suprantu riebalai ziema nera blogis 🙂 tai bent jau dabar traktuojama kaip geresnis energijos saltinis nei angliavandeniai (nors ka gali zinoti kokios teorijos bus po 10, 20 metu) 🙂
        Del cukraus, as menkas patarejas.
        Uosvienei deja buvo diagnozuotas diabetas, tai ji bando be insulino (per maista) reguliuoti cukru.
        tai kas diena, grikiu kose is ryto, vaisius koks (tik aisku po to fizine veikla (a la tvarkymas, ar indu plovimas), cukraus is viso ne (nei bandeles, nei kas nors kitkas), nors kartais siek tiek leidzia sau medaus (pasak jos medu vartojant kunas naudoja daug energijos norint isskirti cukru is medu)
        na ir darbas pas ja “intelektinis, bet mazai sedimas“ 🙂

          1. Su uosvienemis reikia gerai sutarti, nes kitaip paskui sugriztu nesutarimais per zmona 🙂 O siaip, gera ji uosviene, gaila tik kad siek tiek liga pakoreguoja gyvensena 😦

      2. P.s. pavydziu puikaus KMI.
        gal pavyks ir man per kokius 2-3 metus priarteti prie normalesnio KMI

        1. Šiaip labai nesiplėšyk, nes sumažės insulinas ir turėsi cukraus perdirbimo problemų. 😉

          Antra, KMI skaičiuotas jaunikliams. Kad aš tos psichas, kuris nori būti kaip jauniklis, tai kitas klausimas – man KMI tinka. O vat kitiems prasideda žemi hemaglobinai, osteoporozės ir pan., ir jie paprasčiausiai slobsta. Tad viską daryk su saiku. Aš, matai, riebalą mažinau, o ne svorį – riebalą keičiu į raumenį, todėl labai balansuoju. Neturėjau niekad labai to antsvorio, bet anąkart supratau, kad turiu per daug, nes kūnas prašosi nuimamas dalies to poodinio minkštojo audinio.

          1. Del KMI, prisimenu viename lietuviskame BodyBuilding saite maciau parasyma, kad standartinis KMI skaiciavimas nevisada tinka (ugis cm – 100 + 1) = svoris. kad reikia atsizvelgti ir i kuno sudejima, raumenu sudejima: pvz kulturistas. pagal si KMI skaiciavimus jis butu nutukes ar labai nutukes. as tai siuo metu linkstu irgi link riebalinio sluoksnio mazinimo 🙂 ir figuros dydziu mazinimo (pvz. nuo XL link L ir toliau 🙂

            1. Gal todėl dabar labiau linkstama ne KMI, o kūno riebalų procentą skaičiuoti. Jei nėra prietaisų, tai išskaičiuojama pagal formules (yra gal šeši labiausiai paplitę būdai) arba dar paprasčiau atsisiųsti appsą iš GooglePlay dykai ir suvesti skaičius bei gauti procentus bei palyginti, kurioje riboje esi: kūdenų, sportinYkų, lieknų, normalių ar rubuilių ir pan.

              Mano pagal programūlką yra 16 su trupučiu, tai taip ir atrodo, ir akivaizdu, kada bus matyti six pack: http://athleanx.com/wp-content/uploads/2013/05/Body-Fat-Infographic3.jpg

              1. Man šiuomsyk aktualesnis būtų jūsų žadėtas tekstas (neraginu, tik šiaip užsimenu ;), kaip priaugti svorio – mat mano KMI balansuoja ties apatine riba. Kol kas labai tuo nesirūpinu, bet tikriausiai po truputį reiks.

                A.

                1. Aš nepamiršau. Gal planuokim vasario 11 dienai? Nes kitam antradieniui, vasario 4 dienai, reiktų gi pagaliau ko nors apie karate, o tai vien fitnesas paskutiniu metu… 😀

  3. Atgalinis pranešimas: N-18: viskis bus gerai | skipper_ltu

Leave your comment here