Seisan (13/17): veiksmas 10 iš 13 – uraken-otoshi-barai sun-zuki

(tęsinys; o pradžia – čia)

* * *

Jei jau taip patogiai ir stabilioje shiko-dachi esame prigludę šonu prie priešininko artimoje distancijoje, tai nėra ko taip atsitraukti nuo kasos, o dera čia pat atsiskaityti vėl serija smūgių (!) vietoje to nebūtinai gal pavykusio koncentruoto su kiai! aperkoto.

Pirmiasia čia iš tos ura-zuki padėties puikiausiai eina trumputis ir netikėtas uraken-uchi kaip sutinkama gekisai ar saifa; tuomet žemyn alkūne otoshi-hiji-ate; po jos seka nušluojantis žemyn gedan-barai; ir visą seriją užbaigia galinės rankos smūgis kumščiu sun-zuki:

Pastarasis smūgis tsuki primena smūgį kabliu kagi-zuki, tačiau tiksliau yra vadinamas sun-zuki arba “colio smūgiu“ (nuo kinų panašaus į colį matavimo vieneto sun), nes yra trumpas ir staigus palei savo šonu į priešininką pasuktą liemenį, kai kagi-zuki yra ilgesnis kablys kumščiu, ir nebūtinai tik galine ranka, atsisukus į priešininką frontaliai.

* * *

  • Bunkai:

Ta serija trijų smūgių priešakine ranka išties nėra taip jau pagal kata privaloma ir nekintama ištisinė kombinacija – visi tie veiksmai turi dar ir paskirus pritaikymus.

O ir po aperkoto į smakrą, kada priešininko galva atsilošia bei atsiveria smūgiui jo gerklė, be pauzės galima ten stuktelėti apsukto kumščio uraken krumpliais  – didelio smūgio ir jam mosto tikrai nereikalaujanti technika, kaip tas yra saifa, bet konkrečiai va tokia yra matoma ir seiyunchin.

Smūgis alkūne žemyn otoshi-hiji-ate yra veikiau įkalamas į refleksą pačiam sau, kad galima susilenkusį priešininką irgi taip pridobti į sprandą ar tarpumentę, bet kartu tai ir pasyvus blokas, pridengiant savo šoną ir šonkaulius, jei tas sugeba dar ten smogti į jūsų kepenis “alaus“. Jei žiūrėti praktiniam agresyviasniam variantui, tai čia veikiau nors ir žemyn otoshi, bet dar ir pirmyn mae į spindulinį rezginį pritaikomas kaip ōyō smūgis alkūne hiji-ate.

Tad ir po to sekantis nušluojantis žemutinis blokas gedan-barai yra tinkamas tiek nušluoti jo rankutę, tiek ir, žinote, vožti kumščiu kaip kūju tettsui šiam į tarpkojį, nukreipus tuomet ne į šalį, o pirmyn, kaip tai yra įprasta seiyunchin.

Ir sun-zuki – tai tiek smūgis tsuki kaire į arčiau prisitrauktą dešine ranka priešininką, kaip paprastas čia bunkai:

Bet tiek gali būti sun-zuki kaip kagi-zuki ir į jo galvą, kaip yra panašiai saifa, ir dar kaip surastumėte Shōrin-ryū sukurtoje, bet Jundōkan iš pagarbos irgi praktikuojamoje bendrine kata tampančioje okinavietiškai karate fukyū-dai-ichi, kur pačiumpate tik kaire galvą tuo jodan-uke ir sukdamiesi kairėn vožiate tsuki į prisitrauktą sugriebimu snukį su kiai!

Manau, kad seisan yra ne veltui demonstracinė kata, todėl gana taip eklektiškai sudaryta iš “gervės“ kung-fu mokyklą parodančių 13 veiksmų, kuriuos galima nagridėti tiek kaip taktines kombinacijas tiesiogiai, tiek ir kaip principus iš technikų, kurias galite pritaikyti savo nuožiūra įvairiose situacijose – ir ši veiksmų kombinacija yra būtent pastarasis atvejis, jei norite ją išplėtoti.

* * *

(kita dalis – bus čia)


Ačiū rėmėjams Patreon, kur šis įrašas buvo publikuotas visa 10599 žodžių apimtimi jau 2023-11-01, ir dėkoju dar atskirai balsuojantiems savo pinigais per PayPal

どうもありがとうございます !

Leave your comment here