Apie dilemos sprendimą ir goin’ global

Ačiū už atsiliepimus čia ir kitur dėl tos mano dilemos, ar perdaryti tinklaraštį į angliškąjį ir taip eiti globaliai. Radau saliamonišką sprendimą, kuris savotiškai kompromisinis, o kompromisai, žinia, yra laikini sprendimai.

Aš paliksiu šį tinklaraštį Seiikan: Apie karate kitaip tokiu, koks yra. Iš tiesų, kam griauti tiek metų įdirbį ir ant tų griuvėsių pradėti statyti naujai? Nelabai racionalu. Juolab, kad per ilgus metus šis tinklaraštis pasiliko vieninteliu (pataisykite, prašau, jei klystu) lietuviškai rašančiu ne tik apie Goju-ryu karate, bet ir apie karate ar netgi kovos menus – liūdnas kaip man faktas, nei kad kažkaip džiuginantis ar glostantis savimeilę. Ko gero, taip jautėsi paskutinis mamutas Žemėje, ieškodamas mamutės, kurią… na, taip vat jie ir išnyko.

Vietoje to, kad griaučiau čia, aš pradėsiu naują tinklaraštį Seiikan Kempo: On Karate Redefined, kuris jau iškart bus angliškas – pirmasis įrašas yra čia, ir tegul tai būna jo gimtadienis. Žodžiaspaudė leidžia tai pačiai paskyrai sukurti ne vieną tinklaraštį, tad matysite, kur ir ką rašau (jei nepamiršite įsitraukti į RSS skaityklę).

Aišku, persiplėšti dabar per du arba dubliuoti įrašus viena ir kita kalba lygiagrečiai, yra per sunku, o ir kur tiek laiko gauti? Todėl kurį laiką didesnį dėmesį skirsiu anam (na, naujagimis, tai kaip labiau nesirūpinti, ar ne?), tad atsiprašau, jei čia bus mažiau įrašų. Bet vis tiek bus, nes, pagalvojau, kad yra tokios temos labiau lokalios ir vietinės mums, kurias labiau dera gvildenti sava kalba. O kas globaliai – tas angliškai ir į ten, be abejo.

Tad darkart ačiū už nuomones – nugalėjo sveikas protas, tikiuosi, ir draugystė.

Dar gavau pasiūlymą vis tik įforminti knygos formate angliškai kai kurias savo išplėstines daugelių skyrių temas (pvz. 3+1 kihon). Jei kas gaudotės elektroninėje leidyboje ir tokių knygų redagavime ar sukūrime, būsiu dėkingas už patarimus. Smagu būtų ne tik į ebay įmesti, kaip pasiūlyta, bet ir į google play parduotuvę, kad parsisiųstumėt apps formatu į telefoną.

Žodžiu, likite prisijungę dvigubai.

Osu!

7 Comments

  1. Tai jau tikrai saliamoniškai nuspręsta. 🙂 Lauksim naujų įrašų ir ten, ir čia. Nors aš turiu dar vieną pasiūlymą. Jo esmė tokia – lietuviškam tinklalapyje galėtų būti temos apie saugą, savigyną, prevenciją ir pan., o angliškame – apie Karatė ir kitus kovos menus, treniruočių metodus, bunkai-oyo ir pan. O kai kas iš to angliško tinklalapio paskui galėtų būti išversta ir patalpinta čia, jeigu jau angliškame tinklalapyje bus didelis susidomėjimas tuo straipsniu. Ką manot apie mano idėją?

  2. Sveiki,

    tikrai, manau, visai geras sprendimas. Aišku, angliškai skaitanti auditorija platesnė, tačiau šiokia tokia auditorija ir lietuviškų tekstų laukia. Lietuvių kalbos plėtra ir raida kovos menų srityje taip pat labai geras darbas – net jei ir nėra labai gerai apmokamas 🙂
    Taip pat manau, kad nebloga idėja kai kuriuos jau esamus lietuviškus tekstus, ypač sulaukusius daugiau dėmesio, versti į anglų kalbą. Arba rašyti jų pagrindu angliškai. Manau, dubliavimo nereiktų bijoti, ypač jei rūpi sulaukti nuomonių ir pastabų.

    Linkėjimai,
    Andrius

  3. Na, vadinas kaip tam mamutui, kuris savu laiku nepramoko anglickai rimtai, teks atsisveikint su indomiais pasiskaitymais. Bo kuproto, chm, nė grabas nebetiesina. Tiesa, gal ir tiesina, tik kad nebeindomu jau tai niekam…

Leave your comment here